Airfix 1:72 Boulton Paul Defiant Mk.I – plastikowy model do sklejania
Model plastikowy Airfix w skali 1:72 przedstawia brytyjski myśliwiec Boulton Paul Defiant Mk.I. Zestaw przeznaczony jest dla modelarzy z podstawowym i średnim doświadczeniem, pozwalając na samodzielny montaż, malowanie oraz wykończenie szczegółowego modelu samolotu wojskowego z okresu II wojny światowej.
Kluczowe cechy techniczne i zawartość zestawu
Skala: 1:72 – optymalna do tworzenia kolekcji i dioram lotniczych.
Materiał: wysokiej jakości tworzywo sztuczne, części przeźroczyste wykonane z transparentnego plastiku.
Zawiera szczegółowe figurki pilotów umożliwiające realistyczne odwzorowanie kabiny.
Arkusz kalkomanii do nanoszenia oznaczeń i grafik samolotu zgodnie z historycznym wzorem.
Instrukcja montażu z rozrysowanym schematem składania oraz instrukcją malowania.
Zalecane narzędzia do montażu: cążki do plastiku, nożyk modelarski, pilnik, klej do modeli.
Proces składania i malowania
Części do modelu należy wyciąć z ramek, oczyścić z nadlewek i starannie dopasować podczas klejenia. Część elementów wymaga pomalowania przed montażem, co wymaga precyzji i odpowiedniego przygotowania powierzchni. Po sklejeniu model należy pomalować farbami modelarskimi zgodnie z dołączonym schematem malowania.
Zalecane kolory farb modelarskich
RAF Dark Green (CIEL 377)
RAF Dark Earth (CIEL 370)
RAF Sky (CIEL 354)
Aluminium lub Metaliczny Srebrny do detali
Czerń i biel do malowania oznaczeń
Kompatybilność i rozszerzenia
Model w skali 1:72 jest kompatybilny z innymi zestawami Airfix oraz modelami lotniczymi tej skali, co umożliwia tworzenie rozbudowanych kolekcji i dioram historycznych. Dostępne są także różne akcesoria modelarskie i bazujące na tej skali osprzęt ułatwiające obróbkę i detale.
Ważne informacje
Zestaw nie zawiera farb ani kleju – są one wymagane do kompletnego wykonania modelu.
Zalecane jest użycie pędzla modelarskiego lub aerografu dla uzyskania najlepszego efektu malowania.
W razie wątpliwości dotyczących wyboru akcesoriów lub kolorystyki zachęcamy do kontaktu po fachową pomoc.
Model bardzo dobry Bawiłem się przy nim bardzo dobrze i uważam że to jest mój najlepszy model to tej pory zdecydowanie polecam pomimo że brakuje mi w nim nitów