Tamiya 1:35 Flakpanzer Gepard – Model plastikowy samobieżnego działa przeciwlotniczego
Model do sklejania przedstawia niemieckie samobieżne działo przeciwlotnicze Flakpanzer Gepard w skali 1:35. Pojazd powstał na podwoziu czołgu Leopard I i wyposażony jest w dwa sprzężone działa kal. 35 mm z radarowym systemem naprowadzania i śledzenia. Model odzwierciedla szczegółowo konstrukcję i wyposażenie sprzętu używanego od lat 60. XX wieku w Bundeswehrze oraz innych armiach europejskich.
Cechy techniczne i wykonanie modelu
Skala: 1:35
Materiały: wysokiej jakości plastik ABS
W zestawie: dwa elementy kadłuba, element wieży, cztery wypraski z częściami, gumowe gąsienice, kalkomanie oraz instrukcja montażu
Model montowany jest z części wycinanych z ramek i sklejanych zgodnie z instrukcją
Montaż możliwy z radarami w pozycji złożonej lub rozłożonej
Model uwzględnia postać dowódcy pojazdu, dodawaną w zestawie
Budowa i malowanie
Poszczególne elementy powinny być wycięte, dopasowane i sklejone odpowiednimi klejami do modeli plastikowych. Przed montażem niektóre części wymagają wcześniejszego malowania. Po sklejeniu model należy pomalować przy użyciu farb modelarskich według schematów zawartych w instrukcji montażu. Kalkomanie nanoszone są na model po zakończeniu malowania, zgodnie z oznaczeniami.
Rekomendowane farby modelarskie Tamiya
Pojazd:
Tamiya XF-62 lub TS-5 spray (pancerz)
Tamiya XF-1 (ogumienie, elementy wyposażenia i radaru)
Tamiya XF-2 (elementy radaru)
Tamiya X-10 (uzbrojenie główne)
Dowódca:
Tamiya XF-62 (mundur)
Tamiya XF-10 (beret, pas)
Tamiya XF-1 (buty)
Tamiya XF-15 (skóra)
Wymagane akcesoria i narzędzia modelarskie
Cążki do wycinania części plastikowych
Nożyk modelarski
Pilnik lub papier ścierny
Klej do modeli plastikowych
Pędzel lub aerograf do malowania
Farby modelarskie (nie zawarte w zestawie)
Kompatybilność i dodatkowe informacje
Model Tamiya 1:35 Flakpanzer Gepard jest kompatybilny z innymi akcesoriami i dioramami w tej samej skali. Dzięki precyzyjnej skali i szczegółowemu odwzorowaniu pozwala na rozszerzenie kolekcji modeli wojskowych oraz realizację zaawansowanych projektów modelarskich. Zestaw nie zawiera farb ani kleju.
W razie pytań dotyczących wyboru akcesoriów lub farb do modelu, prosimy o kontakt – udzielimy fachowej porady.
Model bardzo prosty do złożenia. Nie miałem z nim żadnych problemów osobiście nie podobał mi się w kolorze TS-5 dlatego na metodzie prób i błędów uzyskałem unikalny kolor. Ogółem bardzo dobry i prosty model mogę polecić początkującym był moim 3 modelem. Polecam
1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
Farby akrylowe wymienione w instrukcji - Tamiya 10ml